Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

17/11/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

16-11-20

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ

 

Επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας που απέστειλε η Ομοσπονδία μας, με την οποία ζητά να καταργηθεί η διάκριση αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ παλαιών και νέων εργαζόμενων, στο νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι εργαζόμενοι που δεν είχαν συμπληρώσει την 12-11-2012 προϋπηρεσία των δεκαεπτά ετών στον ίδιο εργοδότη, δεν δικαιούνται την προσαύξηση της αποζημίωσής τους και πλέον των 12 μισθών.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή μας

 

Προς τον Υπουργό Εργασίας, κο Ιωάννη Βρούτση

 

Κοινοποίηση προς :

  • τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως: κο Κυριάκο Μητσοτάκη
  • τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ: κο Ιωάννη Παναγόπουλο

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε στο πρόσωπό σας, ως καθ’ ύλην αρμοδίου για την οριστική διευθέτηση της  παρακάτω περιγραφόμενης άνισης διάκρισης, η οποία αναπαράγεται μέχρι σήμερα και πρέπει να εξαλειφθεί.

Στο νομοσχέδιο του οποίου, σύμφωνα με την παρουσίασή του, επίκειται η υποβολή του προς ψήφιση στη Βουλή, με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων αγοράς εργασίας», περιλαμβάνεται ρύθμιση βάσει της οποίας θεσπίζεται η «κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών».

Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των εργαζομένων θα χαιρετήσει την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου σας, με την οποία θα τερματιστεί η άδικη διακριτική μεταχείριση που ίσχυσε έναν τουλάχιστον ολόκληρο αιώνα μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας σας αυτής, όμως, στο ίδιο πνεύμα, η Ομοσπονδία μας κρίνει ότι πρέπει, για λόγους ευταξίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, να προβείτε άμεσα στην εξάλειψη και της άνισης διάκρισης, η οποία θεσπίστηκε με τις διατάξεις του Άρθρου Πρώτου Παρ. ΙΑ.12 του νόμου 4093/2012 και αφορά στην θέσπιση ανωτάτου ορίου της αποζημίωσης απολύσεως των εργαζόμενων. Έχει επισημανθεί επανειλημμένα ότι με τις εν λόγω διατάξεις εισάγεται δυσμενής διάκριση των εργαζομένων, οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει την 12-11-2012 προϋπηρεσία άνω των δεκαεπτά (17) ετών στον ίδιο εργοδότη, έναντι των συναδέλφων του, οι οποίοι πληρούν την προϋπόθεση αυτή. Έχει επικριθεί σθεναρά ότι με τη διάταξη αυτή θεσπίζεται ο αναιτιολόγητος διαχωρισμός των εργαζομένων σε δύο ταχύτητες, μεταξύ των πρώτων, οι οποίοι δικαιούνται μέχρι πέρατος (του ανυπολόγιστου σε χρόνια εργασιακού τους βίου) αποζημίωση απολύσεως μέχρι 12 μισθούς, έναντι των προνομιούχων συναδέλφων τους, οι οποίοι ευτύχησαν, για λόγους είτε συγκυριακούς είτε αντικειμενικούς, που αφορούν στις συνθήκες της αγοράς εργασίας και όχι στην απόδοσή τους, να ευνοούνται δικαιούμενοι προσαύξηση της αποζημιώσεώς τους και πλέον των 12 μισθών.

Θεωρούμε περιττό να επιμείνουμε στην ανάλυση της αυτονόητης δυσμενούς εν λόγω διάκρισης, η οποία αναπαράγει μια βίαιη κατηγοριοποίηση των εργαζομένων, χωρίς δικαιοπολιτική βάση, με μοναδικό λόγο θέσπισης, προ οκταετίας, αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα περί εξοικονόμησης επιχειρηματικών (και όχι δημόσιων) πόρων.

Απευθυνόμαστε στα κοινωνικά σας αισθήματα, πιστεύοντας ότι θα ανταποκριθείτε στις αξιώσεις των εργαζομένων, αλλά και της αναγκαιότητας που επιτάσσει ο σύγχρονος νομικός μας πολιτισμός, με αφορμή το νομοσχέδιο αυτό, να εξαλείψετε μιαν αδικία με κοινωνικά ανάλγητο και συμβολικά διχαστικό περιεχόμενο.

                                                   Με τιμή

 

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                                         ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ