Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

ΓΣΕΕ για Δ.Ε.Ν 10-5-2012

10/5/2012


Προς ΓΣΕΕ:

Υπόψιν Προέδρου, Γ. Παναγόπουλου

Κοινοποίηση: Eργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία Μέλη μας, Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας

 

Συνάδελφοι,

Είναι γνωστή η εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις μας. Σε αυτήν, προστίθεται η εργοδοτική αυθαιρεσία που βρίσκει γόνιμο έδαφος στη πρόσφατη αντεργατική νομοθεσία των ημεδαπών και αλλοδαπών κέντρων εξουσίας. Όψιμα, όμως, ερχόμαστε πλέον αντιμέτωποι και με αυθαίρετες ερμηνείες ευρείας δημοσιότητας που επιτείνουν το κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας που επικρατεί και επικουρούν εργοδοτικές επιδιώξεις καταπάτησης των δικαιωμάτων μας.

Μνημείο τέτοιων πρακτικών αποτέλεσαν, βέβαια, οι ψευδο-ερμηνευτικές Εγκύκλιοι του Υπουργείου Εργασίας τόσο για την εφαρμογή της απαράδεκτης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου αρ.6 για τις ΣΣΕ, αλλά και του ΙΚΑ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, οι οποίες (υπό το κάλυμμα της ερμηνείας) εισάγουν νέες ρυθμίσεις που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις ερμηνευόμενες διατάξεις, διευκολύνοντας περισσότερο τις εργοδοτικές πρακτικές που σπεύδουν να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα των αντεργατικών ρυθμίσεων.

Μέσα στο κλίμα αυτό, το Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας (ΔΕΝ), νομικό περιοδικό ευρύτατης αναγνωσιμότητας, και στο οποίο πολλές οργανώσεις είναι (ίσως εσφαλμένα ακόμα) συνδρομήτριες, παρά τη δυσχερή μας οικονομική κατάσταση, συμβάλλει με άρθρα του στην εμπέδωση της ερμηνευτικής σύγχυσης, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

Συγκεκριμένα, στο τεύχος 1599 σελ. 412, σε στήλη με τον τίτλο Αλληλογραφία – Εργασιακά Θέματα, ο συντάκτης της στήλης προβαίνει σε διόρθωση του πίνακα χρονικής ισχύος των ΣΣΕ που περιέχεται στο τεύχος 1598, με βάση στοιχεία περί ύπαρξης καταγγελίας κάποιων ΣΣΕ. Σημειώνεται ότι στο πίνακα του τεύχους 1598 αναφέρεται η κλαδική ΣΣΕ της τσιμεντοβιομηχανίας έτους 2010 ΣΣΕ ως αόριστης διάρκειας, με έναρξη εφαρμογής την 1/1/2010, Θέτουμε υπόψιν σας ότι, παρά την πάροδο του συμφωνηθέντος ετήσιου χρόνου ισχύος της εν λόγω ΣΣΕ, αυτή εφαρμόζεται μέχρι σήμερα κανονικά και αμφιμερώς, χωρίς ουδέποτε και με κανένα τρόπο να έχει καταγγελθεί, ενώ με βάση τις ρυθμίσεις της ΠΥΣ αρ.6/2012, λήγει αναγκαστικά στις 14.2.2013 (εφόσον δεν καταγγελθεί μέχρι τότε).

Παρά το ότι, αρχικά, διαφαίνεται ότι ο συντάκτης του ΔΕΝ, στο τεύχος 1599, συμπληρώνει τον αρχικό πίνακα με βάση νέα πληροφόρησή της για την ύπαρξη επίσημων καταγγελιών των αναφερομένων ΣΣΕ, η αλήθεια είναι ότι στην πράξη προβαίνει σε διόρθωση του πρώτου πίνακα με βάση τις νομικές του εκτιμήσεις και όχι τα πραγματικά περιστατικά. Και τούτο, χωρίς, βέβαια, να επισημαίνεται ότι ο πίνακας εμπεριέχει και τις εκτιμήσεις του ΔΕΝ για το χρόνο ισχύος των ΣΣΕ.

Βέβαια, η ΣΣΕ της τσιμεντοβιομηχανίας δεν είναι το μόνο παράδειγμα στο άρθρο αυτό. Η ίδια τακτική ακολουθείται και για τη ΣΣΕ της σιδηροβιομηχανίας, όπου μάλιστα συνοδεύεται και από σύντομη-νομική γνωμοδότηση για τη μετενέργεια επί των ατομικών συμβάσεων των όρων ΣΣΕ που, μολονότι αντικαστάθηκαν με νέα ΣΣΕ ή ΔΑ, είχαν κηρυχθεί υποχρεωτικές και έχουν ήδη αναπτύξει την πλήρη μετενέργεια του προηγούμενου καθεστώτος, και όχι τη μειωμένη μετενέργεια, που αποτυπώνεται στο άρθρο.

Κρίνουμε ότι περιττεύει να υποπέσουμε κι εμείς από την πλευρά μας στο ίδιο ατόπημα του συντάκτη του ΔΕΝ, αναπτύσσοντας την αντίθετη επιχειρηματολογία  μας, περί των πάγιων κανόνων περί διαρκών συμβάσεων που ισχύουν στο αστικό δίκαιο, περί των διατάξεων – ερμηνευτικών οδηγών του άρθρου 671 ΑΚ και 9 § 1 εδ.β’ του ν. 1876/1990, και εν τέλει της αυτονόητης υπερίσχυσης της de facto και αποδεδειγμένης επί ενάμιση χρόνο αληθούς βούλησης των συμβαλλομένων μερών στην ΣΣΕ μας, να συνεχίσουν την εφαρμογή της.

Τέτοιες ενέργειες βρίσκουν πολλά ευήκοα ώτα που επιζητούν νομιμοποίηση στις μονομερείς μειώσεις μισθών. Εάν δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός,  προξενούνται εύλογα ερωτηματικά για τη σύμπτωση του "ερμηνευτικού συντονισμού" αυτών απόψεων με τη στάση των εργοδοτών.

Σε ό,τι μας αφορά, η εργοδοτική πλευρά των τσιμεντοβιομηχανιών, γνωρίζοντας τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τα ερμηνευτικά ζητήματα που προκύπτουν γύρω από τη χρονική ισχύ της κλαδικής ΣΣΕ, προβαίνουν σε επικίνδυνους τακτικισμούς ως προς την πρόθεσή τους να  υπογραφεί νέα κλαδική ΣΣΕ, ενώ, παράλληλα, ασκούν πιέσεις μειώσεις μισθών και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων σε επιχειρησιακό επίπεδο.       
Μολονότι η ΓΣΕΕ έκανε σημαντική προσπάθεια αποκατάστασης ερμηνευτικών ζητημάτων, μέσω της  έκδοσης της με αρ. 2/14-3-2012 Εγκυκλίου της και στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, είναι εμφανές ότι οι προσπάθειες όλων μας υποδαυλίζονται καθημερινά από πολλές πλευρές, ακόμα κι από αυτές που μέχρι σήμερα κρίνονταν σοβαρές ως προς την επιστημονική τοποθέτησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει διαρκής επαγρύπνιση των Οργανώσεών μας και στήριξη των προσπαθειών μας από τη Συνομοσπονδία.

 

 

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓ.                                        ΣΚΟΥΦΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ