Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

Δικαίωση των συλλογικών εργατικών αγώνων από το Συμβούλιο Επικρατείας

10/11/2022

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.

Δικαίωση πολύμηνων και δύσκολων συλλογικών αγώνων αποτελεί η απόφαση 2175/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία μπαίνει φρένο νομιμότητας στη λειτουργία του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), δικαιώνοντας τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ΓΣΕΕ για τη μη θέση του σε λειτουργία λόγω της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων και της εκκρεμοδικίας στο ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας (7μελής σύνθεση), εξετάζοντας την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το πρωτοβάθμιο σωματείο της ACS, ομόφωνα και έγκαιρα από τη συζήτηση της υπόθεσης, αναγνωρίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι:

– οι ρυθμίσεις του ν. 4808/2021 και της Υπουργικής Απόφασης για το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. για τη σωρευτική αναστολή σειράς συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (προστασία από απόλυση, υπογραφή ΣΣΕ, κήρυξη απεργίας, συνδικαλιστική δράση στην επιχείρηση κλπ) στην περίπτωση μη καταχώρισης ή μη επικαιροποίησης των στοιχείων που απαιτούνται για την εγγραφή στο μητρώο αυτό συνιστούν προδήλως δυσανάλογη και ιδιαιτέρως σοβαρή παρέμβαση στο δικαίωμα συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του Συντάγματος (αρθρ. 23 παρ.1)

– η υποχρεωτική καταχώριση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων που είναι εκλεγμένοι ή υποψήφιοι στα όργανα εκπροσώπησης των εργατικών σωματείων, και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αντίκειται στο Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (αρθ. 9 παρ.1), ο οποίος θέτει τον κανόνα της απαγόρευσης επεξεργασίας των δεδομένων που αποκαλύπτουν τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση.

Η κρίση ως αντισυνταγματικών βασικών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και η παραπομπή βάσει του Συντάγματος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, αποτελεί επισφράγισμα της σοβαρότητας της υπόθεσης, η οποία έχει μείζον γενικό νομικό ενδιαφέρον αλλά και πολιτικό και κοινωνικό, καθώς αφορά, όπως αναφέρεται στην απόφαση, σε ρυθμίσεις «που προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Η εκτεταμένη παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων που ασκούν ενεργή συνδικαλιστική δράση και συμμετέχουν στα συνδικάτα, στους οποίους μάλιστα απαγορεύεται με ρητή διάταξη το ατομικό δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα, ενώ αντίθετα …επιτρέπεται στους εργοδότες και στις εργοδοτικές οργανώσεις, έχει τεθεί εξίσου υπόψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την Προσφυγή της ΓΣΕΕ τον Δεκέμβρη του 2021.

Τα προβλήματα που διαρκώς προκύπτουν στη 9μηνη λειτουργία του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και ο χρόνος δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας επιβάλλουν την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ