Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ

8/5/2017

Συνεδρίασε σήμερα η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, στον απόηχο του νέου σκληρού και βάρβαρου πακέτου μέτρων σε συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και επιδόματα. Το σώμα επικύρωσε την απόφαση της συνάντησης στην οποία μετείχαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ εκπρόσωποι κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας για την Τετάρτη 17 Μαΐου, ημερομηνία απεργιακής κινητοποίησης που θα τροποποιηθεί άμεσα σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επισπεύσει τις διαδικασίες κατάθεσης των μέτρων στη βουλή.

Η Συγκυβέρνηση που εμπορεύτηκε την ΕΛΠΙΔΑ και ήλθε στην εξουσία ακουμπώντας στους αγώνες των εργαζομένων και του μαζικού λαϊκού Κινήματος, αφού εφάρμοσε με θρησκευτική ευλάβεια το Γ’ μνημόνιο που υπέγραψε, τώρα φέρνει το 4ο Μνημόνιο, μετά από μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, απειλώντας με ισοπέδωση την Κοινωνία και ταυτόχρονα γκρεμίζοντας  ότι έχει απομείνει, από τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.

Πρωτοτυπώντας μάλιστα, καταλήγει να υπογράφει ένα 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, παίρνοντας νέα μέτρα χωρίς νέα χρηματοδότηση!

Χωρίς ντροπή, συμφώνησαν να περικόψουν τις κύριες συντάξεις έως 18% και όσο επιπλέον χρειαστεί από τις επικουρικές, ενώ καταργούν τη διοικητική προέγκριση του προέδρου του ΑΣΕ για τις ομαδικές απολύσεις. Για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δε (επέκταση + συρροή) επανανομοθετούν την ίδια διάταξη του άρθρου 37 του Ν.4024/2011.

Προχωρούν ακάθεκτοι στην πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καθημερινά αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.

Αντί η Κυβέρνηση να προτάξει την ΑΝΑΠΤΥΞΗ και την ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, τον ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ της Δημόσιας Διοίκησης και την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της χώρας, συνεχίζει τον δρόμο της Λιτότητας, της Ύφεσης και της Ανεργίας, που οδηγεί σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Μια κυβέρνηση που κατασκευάζει ειδήσεις και εχθρούς, προκειμένου να υπηρετήσει την προσπάθειά της να βρει το επικοινωνιακό "περιτύλιγμα" για την εφαρμογή αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων!

Τελευταίος «εκ κατασκευής» εχθρός είναι το συνδικαλιστικό κίνημα που δεν μπορεί - όπως δεν μπόρεσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις - να ελέγξει.

ΟΜΩΣ, παρά τις κινητοποιήσεις και τη διαρκή αντιπαλότητά μας με τις πολιτικές και των προηγούμενων Κυβερνήσεων, δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση την εποχή των μνημονίων που συμπεριφέρθηκε στα συνδικάτα, όπως συμπεριφέρεται η παρούσα. ΟΛΟΙ είδαν τον Πρωθυπουργό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό να επιτίθεται με σφοδρότητα στα Ελληνικά Συνδικάτα, διότι δεν "στάθηκαν στο πλευρό" της Κυβέρνησής του.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να σταθεί στο πλευρό καμίας κυβέρνησης που διαλύει την κοινωνία και καθιστά εργαζόμενους και συνταξιούχους επαίτες.

Στο πλευρό των Ελληνικών Συνδικάτων είναι και τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα, τα οποία έχουν καταδικάσει με συνεδριακές τους αποφάσεις τις αντιδημοκρατικές επιθέσεις της Κυβέρνησης στα Ελληνικά Συνδικάτα!

Απέναντι σ' αυτή τη πολιτική, το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα συνεχίσει να ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ.

Να υπενθυμίσουμε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αποδέχτηκε και ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα. Το συνδικαλιστικό κίνημα παρά την επίθεση λάσπης πάλεψε και παλεύει για να αποκρούσει αυτές τις πολιτικές.

Τα ελληνικά συνδικάτα είναι αυτά που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια 42 Απεργίες.

  • Τα συνδικάτα είναι εκείνα που προσέφυγαν στα δικαστήρια και στα διεθνή όργανα κατά των μνημονίων διατηρώντας δυνατή την παρουσία και τη συλλογική φωνή των εργαζομένων στην Ελλάδα.
  • Τα συνδικάτα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το σύνολο των μνημονιακών νόμων και δικαιώθηκαν για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.
  • Τα συνδικάτα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και δικαιώθηκαν ανάμεσα σε άλλα και για τον υποκατώτατο  μισθό, για τους νέους κάτω των 24 ετών και εκκρεμεί η νέα απόφαση για τα μνημονιακά μέτρα, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Τα συνδικάτα προσέφυγαν από την πρώτη στιγμή το 2010, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με σειρά αποφάσεων υπέρ των εργαζομένων, ενώ κατατέθηκαν ήδη και νέες προσφυγές, με την παρουσία του ILO στην Ελλάδα να οφείλεται σε αυτές τις προσφυγές.

Έχουμε την δύναμη, είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές και να μην αφήσουμε να μας ισοπεδώσουν με τις νέες αντιλαϊκές πολιτικές.  Τα συνδικάτα δεν είναι το "παλιό" και η "οπισθοδρόμηση" όπως ισχυρίζεται ο κύριος Πρωθυπουργός. Το ΠΑΛΙΟ και η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ είναι η σημερινή κυβέρνηση, που εφαρμόζει ευλαβικά τα μνημόνια, εγκαταλείποντας εν μια νυκτί την αριστεροσύνη της εφαρμόζοντας ακραίες Νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ