Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

Τερματισμός Διαπραγματεύσεων με Ένωση 2013

24/12/2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ: Γ.Σ.Ε.Ε.

ΣΟΛΩΜΟΥ 59-Τ.Τ. 10432-ΤΗΛ. 210 5233868 FAX.210 5240814

Email. [email protected]@omtsim.gr>



ΑΘΗΝΑ 17-12-2013



Προς: Τα Σωματεία μέλη μας



Κοινοποίηση: 1. Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος

2. Γ.Σ.Ε.Ε (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος)

3. Εταιρίες: ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ-ΤΙΤΑΝ-ΧΑΛΥΨ

4. Μ.Μ.Ε





Η Ομοσπονδία μας από την αρχή του έτους (2013) προσπαθούσε μέσω αλλεπάλληλων προσκλήσεων, να ευαισθητοποιήσει την Ένωσή των Τσιμεντοβιομηχάνων (Ε.Τ) ώστε να τιμήσει τον θεσμικό της ρόλο και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω των εκπροσώπων της, προκειμένου από κοινού να συμφωνήσουμε στην υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η Ε.Τ ανέκτησε εν τέλει την θεσμική της ευαισθησία στο τέλος του έτους και προσήλθε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ασθμαίνουσα για να συζητήσουμε μια συλλογική σύμβαση του παρελθόντος. Διατηρώντας την τακτική της καθυστέρησης, μια τακτική που αρέσκεται να την ακολουθεί με ευλάβεια τα τελευταία χρόνια!

Οι χολές διαπραγματεύσεις διεκόπησαν τεχνητά με ευθύνη των εκπροσώπων των εταιριών της Ε.Τ.(ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ-ΤΙΤΑΝ-ΧΑΛΥΨ), οι οποίοι και απεχώρησαν πρώτοι από την διαδικασία δυναμιτίζοντας την με τον τρόπο τους.

Οι άκαρπες συναντήσεις ήταν συνολικά τέσσερις και πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημερομηνίες: 7, 19, 28/11/2013 και 5/12/2013.

Η πρόθεση των εκπροσώπων της Ε.Τ να μην υπογραφεί Σ.Σ.Ε, έγινε αντιληπτή από την αρχή και απ’ όλους τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας που παρευρίσκονταν στις διαπραγματεύσεις, γεγονός το οποίο και επαληθεύτηκε με την στάση των εκπροσώπων της Ε.Τ στην τελευταία συνάντηση.

Οι 8 προτάσεις (εργοδοτικά αιτήματα) που μας κατέθεσαν προς διαπραγμάτευση από την πρώτη συνάντηση, συνοδεύονταν από έγγραφo που μας γνωστοποιούσε το δικαίωμά τους να χρησιμοποιήσουν υπόδικους και ανεκδίκαστους νόμους που μουχλιάζουν μέχρι και σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ουσιαστικά, η διαπραγμάτευσή ξεκίνησε με εκβιαστικές πιέσεις προς τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, εφαρμόζοντας μια τακτική καθόλα ερασιτεχνική και παρωχημένη.

Τα 8 εργοδοτικά αιτήματα τα είδαν οι υπόδικοι και αντεργατικοί νόμοι και ντραπήκαν, γιατί οι υπερμνημονιακές τους προτάσεις όχι μόνο γύριζαν τις εργασιακές σχέσεις 40 χρόνια πίσω, γκρεμίζοντας οριστικά το εργασιακό πλαίσιο της τσιμεντοβιομηχανίας, αλλά και γιατί θα αποτελούσαν τον Δούρειο Ίππο, μέσω του οποίου θα υποθηκεύονταν το μέλλον των νέων εργαζομένων για τις επόμενες δεκαετίες.

Η μη υπογραφή ΣΣΕ έχει αποδειχτεί, ότι υπονομεύει επικίνδυνα την εργασιακή ειρήνη, διαταράσσει τις εργασιακές σχέσεις, αποδυναμώνει την επιχειρηματικότητα και τον κοινωνικό ρόλο των εταιριών που υιοθετούν στάση υπονομευτική προς τις ΣΣΕ. Η συλλογική σύμβαση είναι ο θεμέλιος λίθος του κλάδου μας, δίχως αυτήν είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ανοιχθούν οι ασκοί του Αιόλου. Διότι πλέον δεν θα υπάρχει κοινός τόπος στις επιμέρους διαπραγματεύσεις των εταιριών με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Επάνω στις ΣΣΕ κτίζονταν πάντα οι διμερείς διαπραγματεύσεις των εταιριών και των σωματείων.

Οι εργαζόμενοι στην τσιμεντοβιομηχανία έχουν καταθέσει αίμα και κόπο.

Έχουν υποθηκεύσει την υγεία τους για να καταφέρουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Εργάζονται κάθε χρόνο μειούμενοι αριθμητικά και εντατικοποιούμενοι εργασιακά.

Αυτά είναι γνωστά σε όλους, είναι γεγονότα που αποδεικνύονται μέσα από επίσημες μελέτες.

Δεν αξίζει στους Τσιμεντάδες έπειτα από τόσους αγώνες και εργασιακές θυσίες να καταλήξουν σκλάβοι σε φυτείες, δεν τους αξίζει, δεν θα το επιτρέψουν και δεν θα το κάνουν..!

Δεν αρκεί κανείς να έχει δόντια για να δαγκώσει, θα πρέπει και τα δόντια του να είναι σκληρότερα από το υποψήφιο «θύμα» του…!

Όσοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα μεταφέρουν στην Ευρώπη τον τριτοκοσμικό τρόπο εργασίας… τους πληροφορούμε ότι ο μεσαίωνας των πυρών, έχει εξαλειφθεί από την Ευρώπη μαζί με την πανούκλα εδώ και αιώνες…! Ας ξεκινήσουν οι εμπνευστές όλων αυτών των μεσαιωνικών νόμων και προτάσεων να εφαρμόζουν τις «εμπνεύσεις» τους στην βόρεια Ευρώπη και αν αυτές ευοδωθούν, τότε και εμείς δεν θα έχουμε καμία αντίρρηση να εφαρμοστούν και εδώ…., «Γιατί να πάμε στην Ρόδο; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.». ….!


           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                     ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ