Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

Προσφυγή Ομοσπονδίας σε ΟΜΕΔ

18/3/2014

Προς Σωματεία Μέλη μας


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνάδελφοι-σσες,

                 Έπειτα από τις 4 άγονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος και της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία για την υπογραφή κλαδικής Σ.Σ.Ε, η Ομοσπονδία μας στις 30-12-2013 εξαναγκάστηκε να προσφύγει στον Ο.ΜΕ.Δ προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

            Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της μεσολαβήτριας διήρκησαν από τις 23-01 έως 05-03-2014. Στις 06-03-2014 κατετέθει από την μεσολαβήτρια του Ο.ΜΕ.Δ, η τελική πρόταση μεσολάβησης και προς τις δύο πλευρές.

            Η Ομοσπονδία μας σε αντίθεση με την εργοδοτική πλευρά, η οποία σε όλες τις συναντήσεις παρίστατο υπό την κηδεμονία της εκπροσώπου του ΣΕΒ, αποδέχτηκε την τελική πρόταση μεσολάβησης.

            Η εργοδοτική πλευρά, παρά την καταγεγραμμένη στα πρακτικά παραδοχή της ότι: «η άτυπη πρόταση μεσολάβησης δημιουργεί προϋποθέσεις εξεύρεσης κοινής συμβιβαστικής λύσης», αποφάσισε ομόφωνα να μην αποδεχθεί την τελική πρόταση.

            Ωστόσο η ομοφωνία των εργοδοτών (όπως διαφάνηκε από το σύνολο των συναντήσεων) δεν αφορά μόνο την θέλησή τους να μην υπογραφεί κλαδική Σ.Σ.Ε. Αφορά επίσης και όλα εκείνα τα θέματα που άπτονται του μεταξύ τους ανταγωνισμού.

            Ομόφωνα αποφασίζουν να μην καταθέτουν στοιχεία που αφορούν το εργασιακό εργοδοτικό κόστος, των αυξήσεων των τιμών, των στοιχείων που αφορούν τις επαγγελματικές ασθένειες, την χρήση των εναλλακτικών καυσίμων, την εμπορία των ρύπων, των μετρήσεων που αφορούν το περιβάλλον εργασίας, στοιχεία που αφορούν τα ατυχήματα (εκθέσεις, στατιστικά, συνθήκες) κ.λπ.

            Ομόφωνα αποφασίζουν μέσω των αιτημάτων τους, την μετατροπή της κλαδικής σε μνημόνιο, την διευκόλυνση των απολύσεων μέσω της μείωσης των αποζημιώσεων, τις εκβιαστικές αποχωρήσεις-απολύσεις με «κίνητρα»,   την αύξηση της πιθανότητας ατυχήματος μέσω της μείωσης των εργαζομένων και της εντατικοποίησης τους, την μετατροπή των μισθών σε φιλοδώρημα, την εργολαβοποίηση των εργασιών με την δημιουργία εσωτερικών γκρίζων οικονομικών ζωνών, την μείωση της άδειας ασθενείας… και ο κατάλογος μακρύς.

            Επίσης ομόφωνα αποφασίζουν την κατάργηση της εργασιακής ειρήνης στον κλάδο.

            Οι εργαζόμενοι στην τσιμεντοβιομηχανία χρόνια ατελείωτα πασχίζουν αγόγγυστα σε ένα επικίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον, την έχουν γιγαντώσει καταθέτοντας υψηλό «φόρο» αίματος, από το 2006 έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά 41% και η επικινδυνότητα της εργασίας έχει αυξηθεί ανάλογα, έχουν αντικατασταθεί με χαμηλόμισθους οι οποίοι αμείβονται στα όρια των βασικών μισθών, το κόστος εργασίας στην τσιμεντοβιομηχανία έχει μειωθεί πολλαπλασιαστικά και το προσδόκιμο της ζωής τους το ίδιο. Φτάνει!

            Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση το τσιμέντο να περιέχει οργανική ύλη και η οργανική ύλη τσιμέντο…!

            Συσπειρωμένοι και αλληλέγγυοι, γύρω από την Ομοσπονδία και τα σωματεία μας μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα από όσα ελπίζουν οι άλλοι να μην καταφέρουμε. Οι εργαζόμενοι δεν κυκλοφορούν μέσα από τις σχισμές της καιροσκοπίας, αλλά μέσα από τις πύλες των αγώνων.-


 


 


 


 

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                         ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ