Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

Προς Σωματεία ενημέρωση θεμάτων που συζητήθηκαν στο Δ Σ Ομοσπ την 25-5-17

27/7/2017

Προς Σωματεία Μέλη μας

 

Συνάδελφοι,

                      Στην ολομέλεια του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας την Πέμπτη 25-5-2017 συζητήθηκαν τα κάτωθι:

  1. Το θέμα διαρροής του άνθρακα στις βιομηχανίες
  2. Η εκδίκαση στο ΣτΕ για τα βαρέα και ανθυγιεινά
  3. Το θέμα Υγεία & Ασφάλεια
  4. Εξελίξεις στο ΤΑΠΙΤ
  5. Σ.Σ.Ε

Στο 1ο θέμα ενημερώθηκαν τα μέλη σχετικά με τις κινήσεις που κάναμε όταν πληροφορηθήκαμε τις τροποποιήσεις που προτάθηκαν στο Έυρ. Kοινοβούλιο για το καθεστώς που θα διέπει τoυς ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς κλάδους σχετικά με την νομοθεσία για την διαρροή του άνθρακα που θα ισχύει από το 2021 έως 2030 και που εξαιρούσε τον κλάδο τσιμέντου, κεραμοποιία, ασβεστοποιία και άλλους.

Ως Ομοσπονδία παραμένουμε δεσμευμένοι στην άποψη ότι όλοι οι κλάδοι θα πρέπει να συνεισφέρουν στην μείωση του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030. Επίσης η ευρωπαϊκή επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την χάραξη της πολιτικής της Ευρώπης δεν μπορούν να δεχθούν μια αυθαίρετη διαφοροποίηση μεταξύ των βιομηχανικών κλάδων. Βεβαίως οι τσιμεντοβιομηχανίες θα πρέπει να συμβάλλουν προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο από ότι ισχύει και για τους άλλους κλάδους. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν αυτές τις τροπολογίες καθώς επίσης ζητήσαμε και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία EFBWW να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Τελικά οι ενέργειές μας βοήθησαν ώστε να αλλάξει η απόφαση και να μη βγει ο κλάδος τσιμέντου εκτός του συστήματος δικαιωμάτων εκπομπών του άνθρακα.

Στο 2ο θέμα έγινε ενημέρωση για την εκδίκαση στο ΣτΕ κατά του νόμου για τα B&A.

Στο 3ο θέμα έγινε ενημέρωση στο σώμα από την γραμματεία Υγείας & Ασφάλειας για όλες τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει και για τις μελλοντικές.                                          

Στο 4ο θέμα του ΤΑΠΙΤ έγινε η πρώτη εκδίκαση της προσφυγής που κάναμε στο ΣτΕ κατά του νόμου για την ενσωμάτωση του ΤΑΠΙΤ στον νέο φορέα, Παράλληλα την ίδια μέρα με την εκδίκαση πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με τις άλλες ομοσπονδίες ,έξω από το κεντρικό κτήριο του πρώην ΤΑΠΙΤ. Αναμένεται να εκδικαστεί στο ΣτΕ και η δεύτερη προσφυγή που κάναμε και παράλληλα ζητήσαμε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας.

Στο 5ο θέμα για την ΣΣΕ πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος με θέμα την ΣΣΕ 2017, όπου έπειτα από 5ωρη συζήτηση καταλήξαμε στην τελική πρόταση που έκαναν οι εταιρίες να παραμείνουν οι ίδιοι όροι όπως η ΣΣΕ του 2016 και η ισχύς της να είναι μονοετής. Το Δ.Σ αποφάσισε να γίνει αποδεκτή.

 

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                         Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                                                     ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ