Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

Προς Περιφερειάρχες

1/9/2011

Προς Περιφερειάρχες Ελλάδος

 

Κύριε Περιφερειάρχα,

Στο πλαίσιο των καταστατικών αρμοδιοτήτων της Ομοσπονδίας μας, και ως έχοντες σχετικό έννομο συμφέρον για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομέων του κλάδου μας, και πρωτίστως της βιωσιμότητας της εθνικής οικονομίας στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, έχουμε την τιμή να υποβάλουμε ενώπιόν σας τα παρακάτω αιτήματα.

 

Α) Το πρόβλημα των παράνομων εισαγωγών τσιμέντου πλήττει άμεσα τόσο την τοπική και περιφερειακή οικονομία, όσο και τη βιωσιμότητα του εν λόγω εγχώριου παραγωγικού κλάδου σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με πρόσφατο περιστατικό, αποκαλύφθηκε ότι σε τρέχον – υπό εξέλιξη οικοδομικό έργο ανέγερσης κατοικιών, το οποίο εκτελείται εντός του χώρου όπου εδρεύει η 1η Στρατιά στη Λάρισα, χρησιμοποιήθηκε ενσακισμένο τσιμέντο τουρκικής προέλευσης, το οποίο, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας δεν φέρει -τουλάχιστον- τις σχετικές σημάνσεις και οδηγίες ασφαλείας στην ελληνική γλώσσα, το οποίο και καταγγέλθηκε απο εμάς στα Υπουργεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Εθνικής Άμυνας.

Από το ανωτέρω περιστατικό, προκύπτει με σαφήνεια η ανεπάρκεια των τυχόν διεξαγόμενων ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών, ούτως ώστε η παράνομη εισαγωγή τσιμέντου να επεκτείνεται ακόμη και στο χώρο των εκτελούμενων δημόσιων έργων, εποπτείας του Υπουργείου Εθν. Άμυνας, με επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια και υγιεινή των χρηστών, όσο και στην εθνική οικονομία.

 

Για το λόγο αυτό και ζητάμε όπως τα συνεργεία και κλιμάκια ελέγχου των υπηρεσιών Εμπορίου των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των οποίων πλέον και προΐστασθε, συνδράμουν τα αρμόδια συνεργεία ελέγχου των τελωνειακών αρχών, προς το σκοπό του ταχύτερου ελέγχου και εξάλειψης του φαινομένου των παράνομων εισαγωγών τσιμέντου στη χώρα.


 

Β) Η χρήση τσιμέντου ελληνικής παραγωγής κατά τα δημόσια – περιφερειακά και δημοτικά- έργα συμβάλλει καίρια στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας, ο οποίος και πλήττεται άμεσα από την σοβούσα οικονομική κρίση, διακινδυνεύοντας έτσι χιλιάδες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση την κοινωνική συνοχή.

Για το λόγο αυτό και ζητάμε, στο πλαίσιο των περιφερειακών έργων τα οποία έχετε αρμοδιότητα να σχεδιάζετε και προγραμματίζετε, κατά το άρθρο 3 του ν. 3852/2010, όσο και κατά τις σχέσεις συνεργασίας και κοινών δράσεων με τους δήμους, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3852/2010, όπως προτιμάτε την χρήση τσιμέντου εγχώριας παραγωγής και προέλευσης, αναφορικά με τα έργα που εκτελούνται με αυτεπιστασία, καθώς και όπως υποδεικνύετε στους εργολήπτες των εν λόγω έργων να προμηθεύονται και χρησιμοποιούν τσιμέντο ελληνικής παραγωγής.

 

Απευθυνόμενοι στην ευαισθησία σας, αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, όπως αυτή επιβάλλεται και στο άρθρο 3 του ν. 3852/2010, και με δεδομένα τα οφέλη της αμοιβαίας στήριξης, σας καλούμε όπως μεριμνήσετε για την ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων μας, λαμβάνοντας υπόψιν ως δεδομένη και τη σχετική αμέριστη συνδρομή της Ομοσπονδίας μας.

Με τιμή

 

 

 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓ.                                                               ΣΚΟΥΦΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ