Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2021: Είμαστε δυνατές!

8/3/2021

Κάθε χρόνο τιμάμε και συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το μήνυμά μας για τη φετινή χρονιά είναι ότι είμαστε δυνατές και συνεχίζουμε την δράση για την ισότητα των φύλων.

Η πανδημία της Covid-19 επηρέασε εμάς τις γυναίκες δυσανάλογα, γιατί αποτελούμε τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στην υγεία και σε άλλους καίριους τομείς στην καταπολέμηση της νόσου, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Όμως  σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό με αυτοθυσία και συνεχή αγώνα.

Τί συμβαίνει όμως στις ζωές μας; Είμαστε ίσες με τους άνδρες; Είμαστε ίσες στον καταμερισμό των εργασιών στην οικογένεια ή στις ευκαιρίες και προοπτικές στην εργασία;

Ακόμα και σήμερα, στην πατρίδα μας, οι γυναίκες αγωνιζόμαστε καθημερινά, να καλύψουμε τους πολλαπλούς μας ρόλους,  με σωματική και ψυχική κούραση.

Η ίδια η πανδημία και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις επιτείνουν τις διακρίσεις κατά των γυναικών και πιέζουν ακόμα περισσότερο τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας. Η τηλεργασία παρουσιάζεται ως μία διευκόλυνση κυρίως για τις γυναίκες, γιατί ως εργαζόμενες από το σπίτι, θεωρείται ότι εξοικονομούμε χρόνο ώστε να καλύπτουμε και τις ανάγκες της οικογένειας. Πολλές φορές όμως, αυτό δεν είναι εφικτό και θέτει έναν κίνδυνο για την επαγγελματική μας αξιολόγηση ή τις προοπτικές προαγωγής.

Σαφώς η κοινωνία δεν είναι όπως ήταν, άλλωστε οι ανάγκες της καθημερινότητας αλλάζουν συνεχώς. Σαφώς η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να το παραδεχτούμε: Γυναίκες και άντρες πραγματικά δεν είμαστε ίσοι. ΄Εχει  επιτευχθεί πρόοδος, όμως δεν είναι αρκετή και σημειώνεται με αργό ρυθμό. Οι μισθολογικές ανισότητες συνεχίζουν να υφίστανται και να αποθαρρύνουν.

Είμαστε πιο ευάλωτες στον κοινωνικό αποκλεισμό και πιο εκτεθειμένες στις μορφές βίας. Ειδικά τώρα με την Covid-19, η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η σεξουαλική και γενικά κάθε μορφής παρενόχληση, αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Το Gaslighting έχει πάρει διαστάσεις. Η χειραγώγηση και η ψυχολογική βία κάνουν τη γυναίκα όλο και πιο ευάλωτη, όλο και πιο ανασφαλή.

Ποιός φταίει; Ο σκοταδισμός, η άρνηση, η σιωπή, η ανοχή, η συνήθεια, κάθε είδους συμβιβασμός.

Ας επαναξιολογήσουμε τα όρια και τις δυνατότητές μας.

Το 2021 αποδεικνύεται μία ακόμα δύσκολη χρονιά για τις γυναίκες. Όμως  δεν υποχωρούμε, διεκδικούμε, θέλουμε απτά αποτελέσματα. Στηρίζουμε η μία την άλλη και όλες μαζί συνεργαζόμαστε. Είμαστε δυνατές!

 

                                                                    ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

                                                                        [email protected]