Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

25/11/2016

Προς Σωματεία Μέλη μας

 

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Δεκέμβριο του 1999.

Στόχος του εορτασμού της είναι  η ανάδειξη και η ευαισθητοποίηση ενός εξαιρετικά  σημαντικού προβλήματος σε όλο τον πλανήτη, ώστε να καταπολεμηθεί αυτό το βίαιο φαινόμενο. Top of Form


 

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο ντροπιαστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Οι κακοποιημένες γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά καθώς δύσκολα ζητούν βοήθεια, εφόσον η απειλή της ίδιας της ζωής τους μέσα από τον φόβο και την χειραγώγηση τις κάνει σχεδόν αδύναμες να μιλήσουν και να κυνηγήσουν την δικαίωσή τους ακόμα και στις χώρες που τις στηρίζουν με νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης να παραμένουν στο σκοτάδι.

 

Οι πιο γνωστές μορφές βίας είναι η σεξουαλική, η σωματική και η ψυχική ή συναισθηματική.  Όσο δε αυτή συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα και την ανάπτυξη.

Τα ποσοστά  κακοποίησης των γυναικών αυξάνονται συνεχώς, τόσο στο οικογενειακό όσο και στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον. Είναι ν’ απορεί κανείς πως ενώ μορφωνόμαστε ως άτομα αλλά και ως πολίτες δείχνουμε συμπεριφορές που θυμίζουν τα  χρόνια του μεσαίωνα.


Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.

Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται:

7 στις 10 γυναίκες-θύματα, είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης.

Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

 

«Είναι ένα κακό σε όλη την Ευρώπη. Οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς στο δρόμο, δεν είναι ασφαλείς στο χώρο εργασίας τους, και, τέλος, δεν είναι ασφαλείς ούτε μέσα στο σπίτι τους», δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων FRA, Μόρτν Κιάερουμ.


Ο ΟΗΕ καθιέρωσε το πορτοκαλί ως το χρώμα που συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση. Στα πλαίσια λοιπόν των φετινών δράσεων θα φωταγωγηθεί το κτήριο της Βουλής συμβολικά, με πορτοκαλί χρώμα, ενώ και οι παρουσιαστές της τηλεόρασης επίσης θα φορούν το γνωστό πορτοκαλί κορδελάκι στο πέτο.

 

 

                                          H ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

                                                                                   

                  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΙΡΑ - ΤΖΙΤΖΙΚΟΥ ΦΑΝΗ - ΜΠΑΝΑΓΗ ΕΥΗ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓ.                                               ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΤΑΣΟΣ