Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2020

25/11/2020

Για το 2020 η παγκόσμια εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών με το πορτοκαλί ως ενοποιημένο χρώμα αλληλεγγύης και το σύνθημα hashtag#HearMeToo,  στέλνει το μήνυμα: Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να τελειώσει τώρα και όλοι πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,

Η ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών άρχισε να τιμάται στις 25 Νοεμβρίου 1960 και το 1999 καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα, με σκοπό να αναδειχθεί η έκταση και η σοβαρότητα αυτού του φαινόμενου, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να υπάρξει νομική και πολιτική προστασία των θυμάτων.

Μετά από τόσα χρόνια, και παρά την πρόοδο που έχει γίνει, σήμερα, ακόμα και στις πιο προηγμένες χώρες, εκτυλίσσονται συνεχώς περιστατικά, που οδηγούν μεγάλο αριθμό γυναικών στην απελπισία, την απόγνωση ακόμα στην αυτοκτονία.

Η βία δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και λεκτική και ψυχολογική.

Συμβαίνει στο οικογενειακό περιβάλλον και καταγγέλλεται συνήθως όταν μία γυναίκα αισθάνεται ότι απειλείται η ζωή της ή του παιδιού της αλλά επίσης πολλές φορές κρύβεται γιατί υποτιμάται, ή επικρατεί η ντροπή του στιγματισμού. Επιπλέον συχνά θεωρείται ότι είναι γενικό φαινόμενο.

Δεν ασκείται μόνο στο οικογενειακό αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον, με τη μορφή της ταπείνωσης, της απομόνωσης  και της σεξουαλικής παρενόχλησης. 

Πλέον, στις μορφές βίας έχουν προστεθεί, η διαδικτυακή παρακολούθηση, η διαδικτυακή παρενόχληση και η μη συναινετική πορνογραφία.

Η βία οδηγεί στην απομόνωση. Η ζωή μας είναι μοναδική. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα.

 

ΚΑΜΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ.  ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ.

 

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: Γραμμή SOS 15900  e-mail: SOS15900.isotita.gr.

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ