Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη κατασκευή κτιρίων και στο ξύλο (EFBWW)

25/11/2019

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ (EFBWW)

 

25 Νοεμβρίου - Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μεταξύ πολλών εθνικών και διεθνών πρωτοβουλιών, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, έστειλε μια επιστολή προς την ορισθείσα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και την Επίτροπο για την Ισότητα, Elena Dalli, με προτάσεις για διεύρυνση της παρέμβασης της Ε.Ε. για τη βία κατά των γυναικών.

Η επιστολή, η οποία υπογράφηκε από γυναίκες, συνδικαλιστικά στελέχη, από 26 ευρωπαϊκές χώρες καθώς και από 9 ευρωπαϊκές  ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ (EFBWW), αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη δράση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  (ETUC) και επαναλαμβάνει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της βίας στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με την 190 Σύμβαση του ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο παγκόσμιο εργατικό μέτωπο. Άλλο κεντρικό ζήτημα των αιτημάτων των συνδικάτων είναι η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. 

Μία από τις χειρότερες μορφές διακρίσεων είναι η βία κατά των γυναικών και αυτή συνεχίζεται σε ένα ανησυχητικό ποσοστό σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια και η οποία διευκολύνεται από την ανεπαρκή νομοθεσία σε πολλές χώρες και από την ατιμωρησία των παρενοχλούντων.

Εάν κάτι έχουμε διδαχτεί τα τελευταία χρόνια, είναι ότι τα ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, τα lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων έχουν καταστεί το κύριο πεδίο μάχης για τους δεξιούς λαϊκιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε ότι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι επαναλαμβανόμενη. Καθορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 17 Δεκεμβρίου 1999, μέσω αριθμού ψήφων 54/134, στηριζόμενη στο ότι η βία κατά των γυναικών είναι  παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η παραβίαση αυτή είναι συνέπεια της διάκρισης σε βάρος των γυναικών - από νομική και πρακτική άποψη - και των συνεχιζόμενων ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Αυτή η ημερομηνία δεν επιλέγηκε τυχαία. Στις 25 Νοεμβρίου 1960, δολοφονήθηκαν  οι τρεις αδελφές Mirabal, πολιτικές ακτιβίστριες της Δομινικανής Δημοκρατίας. Η 25 Νοεμβρίου είναι μια σημαντική μέρα, για  να υπενθυμίζει σε όλους, ότι ο σεβασμός βρίσκεται στη βάση κάθε σχέσης και ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε  να αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν από βία.

Είναι σαφές ότι η βία κατά των γυναικών, τόσο στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον όσο και στον εργασιακό χώρο, πρέπει να παραμείνει κορυφαίο θέμα προτεραιότητας για όλους. Θα πρέπει να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς και τους θεσμούς, ακριβείς απαντήσεις, όπως επίσης θα πρέπει να δεσμευτούμε έτσι ώστε, ξεκινώντας από τους εργασιακούς χώρους, ο καθένας στον τομέα του, η παρακολούθηση να παραμένει πάντα υψηλή, εμβαθύνοντας στις συνδικαλιστικές πρακτικές μας, κυρίως διαπραγματευόμενοι τις λύσεις και τα εμπόδια σε αυτήν την κοινωνική μάστιγα.



Αδελφικά,
Tom Deleu                                           Mercedes Landolfi