Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.omtsim.gr και για τη βελτίωση της online εμπειρία σας.

Αποκτώντας πρόσβαση στο www.omtsim.gr αποδέχεστε και την χρήση των cookies.

24ωρη Πανελλαδική Απεργία 10 Ιουνίου 2021

4/6/2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00

           Η   Ομοσπονδίας μας συμμετέχει στην  24ωρη Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, εκφράζοντας την διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.

Είναι πλέον καθαρό στους εργαζόμενους  ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εμπεριέχει στοχευμένες νομικές κατασκευές και επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ιδεολογικές ακροβασίες, όπως είναι η επονομαζόμενη ατομική «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που ουδόλως σχετίζεται με τη γνωστή σε όλους μας διευθέτηση, ούτε βεβαίως

εξυπηρετεί πρόσκαιρες - εποχικές ανάγκες επιχειρήσεων. Με «φερετζέ» τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή επιχειρείται μια οριζόντια διάνοιξη ενός σκοτεινού εργασιακού τούνελ που θα μετατρέψει σε κόλαση τον εργασιακό βίο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Με ατομική συμφωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι, υποτίθεται ότι θα «συμφωνούν» εργασία με υπερβάλλουσα-απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: α) Αυξάνεται το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, ενώ οι εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα στη θέση εργασίας τους οριστικά καθώς οι εργοδότες -πλέον- υποχρεούνται να καταβάλλουν ορισμένους μόνο μισθούς υπερημερίας σε περίπτωσης άκυρης απόλυσης και εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της εκάστοτε επιχείρησης,

β) Περιορίζεται το απεργιακό δικαίωμα, ενώ αίρεται και η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από απολύσεις, γ) Απελευθερώνονται οι απολύσεις και γίνονται ανεξέλεγκτες, ξηλώνεται το δίκαιο της καταγγελίας και η προστασία από την απόλυση, δ) Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σταματήσει εκ των υστέρων την ακυρότητα της απόλυσης -ένα μήνα μάλιστα μετά την λήξη της τρίμηνης αποσβεστικής προθεσμίας του εργαζόμενου για κατάθεση ακυρωτικής αγωγής- σε περίπτωση που πάσχει ακυρότητας για μη καταβολή αποζημίωσης ή δεν τηρήθηκε ορθά ο τύπος. Αίρεται συνεπώς, η θεμελιώδης υποχρέωση του εργοδότη σε περίπτωση απόλυσης, να τηρήσει τον έγγραφο τύπο και να καταβάλλει την νόμιμη αποζημίωση, ε) Καταργεί την Κυριακάτικη αργία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους (βλ. λατομεία, σκυροδέματα κλπ).

Εμείς λοιπόν, συνεπείς στην ιστορία και τους αγώνες μας, θα ανταποκριθούμε σε κάθε ευθύνη που μας αναλογεί.

Οι εργαζόμενες, oι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Συνάδελφοι προσυγκέντρωση του κλάδου μας θα γίνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:30.

 

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                              Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                                                      ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ